A MODERN KÜZDŐSPORT

Története

A kick-box sportág első önálló szervezetét 1974-ben alapították meg az Egyesült Államokban. Létrejötte leginkább 3 ember nevéhez köthető: Mike Andersonnak, Bill Wallace és Georg Brückner. Az alapítók fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó, elsősorban távol-keleti eredetű harci művészetek – a (japán eredetű) karate, a (koreai eredetű) taekwon-do és a (kínai eredetű) kung-fu stílusok, valamint a thaiföldi eredetű muay-thai – mozgásanyagát továbbfejlesztve, azokat az angol box technikáival ötvözve egy önálló, modern küzdősportot hozzanak létre.

Fejlődésének az igazi lökést Bruce Lee filmjei adták meg. Sokan ma is őt tartják a kick-box alapítójának. Sajnos ő 1973-ban elhunyt, így már nem érhette meg a kick-box sportág első szervezetének megalapítását. Ám az vitathatatlan, hogy a különféle stílusok felé való nyitottsága, a tudományos módszerek alkalmazása az edzésmódszerekben, és a többi forradalmi ötlete, elgondolása a kick-box-ban valósult meg.

Az önálló világszervezet első elnevezése: W.A.K.O (World All-style Karate Organizations). A WAKO mellett jött létre ekkor két további szövetség, a PKA (Professional Karate Association), valamint a WKA (Word Karate Association).

Hamarosan újabb nagy nevek bukkantak fel a versenyeken: Joe Louis, Chuck Norris, Don „The Dragon” Wilson, Judy Quine, Dominique Valera.

Elnevezése full contac karate, majd all-style sportkarate volt, később – 1981-től kezdődően – egységesen a kick-box elnevezés vált elfogadottá.

Az évek teltével, a szabályok alakulásával, valamint a tradicionális irányzatoktól való egyértelmű elhatárolódástól vezérelve változott a világszövetség neve a ma ismertre, bár a rövidítés maradt ugyan az (WAKO) maradt: Word Association of Kick Boxing Organizations.

A sportág nem tagadja meg tradicionális gyökereit, de önmagát mégsem harcművészetként, hanem egy modern, kifejezetten versenycentrikus küzdősportként határozza meg. Legnagyobb világszervezetének, a WAKO-nak napjainkban 5 földrészen több mint 100 ország a tagja. Székhelye Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni. A WAKO 2006 óta tagja az AGFIS-nak (Association Générale des Fédérations Internationales de Sports – Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete), ami egyértelművé teszi vezetésének azon határozott célját, hogy olimpiai sportág válhasson a kick-box-ból.

Magyarországi története

Magyarországon 1979-ben jelent meg, osztrák sportolók közvetítésével. A Magyar Kick-box Szakszövetség 1981. óta tagja a WAKO-nak, elnöke Galambosa Péter. A WAKO alelnöke és egyben a WAKO Európa elnöke Király István.

Nemzeti válogatottunk először 1984-ben szerepelt eredményesen. A grazi Európa Bajnokságon a semi contact éremtáblán az 5. helyre léptünk. Legelső érmesünk az 57 kg-os semi contact kategóriában Fodor István lett, bronzérmet szerzett. Ezen az EB-n még Soós Rudolf (69 kg, semi contact) egy ezüstöt, Katona Barnabás (84 kg, semi contact) pedig szintén egy bronzérmet gyűjtött be.

Az első magyar világbajnok Hanák Antal volt, ő az 1985-ös budapesti világbajnokságon, az 54 kg-os súlycsoportban szerzett első helyet, full contact szabályrendszerben.

Az első női érmesünk Bády Gabriella, 1987-ben a Németországban, Münichben megrendezett világbajnokságon, ahol semi contact-ban bronzérmet szerzett. Az első világbajnok Pessuth Rita, 1993-ban Atlantic City-ben (USA) light contact szabályrendszerben győzedelmeskedett. Bády Gabriella ezen a VB-n szintén aranyérmet szerzett.

A szegedi Combat „D” SC első válogatott tagja, Tóth István az 1991-ben, Mestrében (Olaszország) rendezett világbajnokságon ezüst érmet nyert. Nem mellesleg ez volt István első válogatott szintű versenye.

Szabályrendszerei

A sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a point fighting és kick light szabályrendszerekben), vagy teljes erő (a full-contact, low-kick és K1 stílus szabályrendszerekben) engedélyezett.

Point fighting szabályrendszerben csak a félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet és megítélik a találatért járó pontokat.

A light contact szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont folyamatos küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak. (Természetesen probléma esetén itt is megállítják a küzdelmet.)

A full contact és low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók. Szintén folyamatos a küzdelem, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos.

A K1 stílusú szabályrendszerében a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, kiegészítve a klincseléssel, amit egy technika követhet és a térddel való rúgással. A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: bandázs, védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, altest védő, nőknél mellvédő. Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kétféleképően kerülhet sor: zenére (musical forms), illetve kreatív módon, ahol nem lehet zene. Ezen felül fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban egyéniben vagy csapatban kerülhet végrehajtásra.